Breezer Blog

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Η πτώση του Google Chrome

"Θελω να γυρισω στα παλια" τραγουδουσε καποτε ο Μαζωνακης με τους Goin Through.Το ιδιο τραγουδακι φαινετε να λενε πολλοι χρηστες του Google Chrome μετα τις τελευταιες 3 βδομαδες κυκλοφοριας.

Τα ποσοστά χρήσης του νέου browser της Google,φαίνεται ότι ακολουθούν μία πτωτική πορεία.Οι χρήστες που άφησαν τον Internet Explorer και τον Firefox γυρνάνε πάλι πίσω στα ...;παλιά.

Συμφωνα λοιπον με την Net Application,που παρακολουθεί πάνω από 40.000 sites,στο τέλος της τρίτης εβδομάδας από την κυκλοφορία του Chrome τα ποσοστά του εχουν πεσει στο 0.77%, από το 0.85%.Αξιζει να σημειωθει οτι λιγες ωρες μετα την κυκλοφορια του ειχα ξεπερασει το 1%.Ετσι λοιπον μετα το τελος και της 3η εβδομαδας ο Internet Explorer αλλα και ο Firefox κερδιζουν και παλι.

Μονο ο Safari εμεινε σταθερος με ποσοστο 0.45%.

Ισως αν η Google φτιαξει τα Αddon να δουμε να ανεβαινει και παλι στην προτιμιση του κοινου.Βεβαια εις βαρος του παιχνιδι παιζουν και καποιες εταιριες που απαγορευουν την χρηση αλλων Browser πλην του IE.

Digg Cull Buzz Bobit Digme

Η πυραμίδα των αναγκών στην κοινωνία του σήμερα

Χθες έψαχνα ένα θέμα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές των Ελλήνων και πως αυτές επηρεάζουν την καθημερινή μας Ζωή.Γιατί δηλαδή να νιώθουμε τόσο κουρασμένοι;Μήπως το φαγητό μας δεν μας προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία;

Ήταν κάποιες ερωτήσεις που ήθελα,μέσα από αυτά τα στοιχεία άλλα και από επιστημονικές γνώμες,να απαντηθούν.Πολλές φορές ψάχνω κάτι τόσο επίμονα όχι γιατί θέλω τόσο πολύ να το χρησιμοποιήσω άλλα γιατί μου έχει καρπωθεί στο μυαλό.

Τελικά βρήκα μερικά στοιχεία για το θέμα.Όμως βρήκα και κάτι ακόμα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον,και τελικά ασχολήθηκα με αυτό.Από την διατροφική πυραμίδα έπεσα στην πυραμίδα των αναγκών.

Τι είναι αυτό τώρα;

Είναι ένα μοντέλο που δείχνει τις ανάγκες που έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος.Το μοντέλο της πυραμίδας είναι γνωστό και ως Πυραμίδα του Maslow ή αλλιώς ως η Πυραμίδα των Αναγκών.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό λοιπόν οι ανθρώπινες ανάγκες διαχωρίζονται σε 5 επίπεδα:

  1. Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες
  2. Ανάγκες Ασφάλειας
  3. Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής
  4. Ανάγκες Αυτοεκτίμησης
  5. Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης
Στην πρώτη βαθμίδα είναι οι Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες (φαγητό,νερό,αέρας).Είναι ανάγκες επιβίωσής που για τον καθένα μας είναι απαραίτητες.

Ανεβαίνοντας στην Πυραμίδα είναι οι Ανάγκες Ασφαλείας,η ανάγκη δηλαδή της στέγης,της υγείας και της προστασίας γενικότερα.

Στις Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής βρίσκονται οι κοινωνικές μας σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους,η ανάγκη μας να έχουμε φίλους,να ερωτευθούμε και να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί.

Στις Ανάγκες Αυτοεκτίμησης ανήκουν οι ανάγκες μας εκείνες όπου ο άνθρωπος αποζητά την προβολή της ατομικότητας του,των δικών του αξιών κι αρχών και την αυτονομία του.

Τέλος,στις Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης ανήκουν όλες εκείνες οι ανάγκες οι οποίες κάνουν το άτομο να νιώθει πλήρης,πραγματωμένος κι ευτυχισμένος.

Για να ανέβει κάποιος μια βαθμίδα στην Πυραμίδα θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει τις Ανάγκες της προηγούμενης βαθμίδας.Όσο πιο χαμηλά βρισκόμαστε τόσο πιο εύκολο είναι να πετύχουμε τις ανάγκες μας.Οποίος βρίσκετε σε μια οποιαδήποτε βαθμίδα πλην της πρώτης μπορεί να ανέβει ή να κατέβει βαθμίδα,ενώ αυτός που βρίσκετε στην πρώτη μπορεί μονό να ανέβει.

Αλήθεια,πόσες από αυτές τις ανάγκες ικανοποιούμε σήμερα;

Μας είναι εύκολο να ανέβουμε από κάποιο σκαλοπάτι ή σκαλώνουμε σε κάποιο/α;

Όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο τώρα,σίγουρα, δεν είστε στην πρώτη βαθμίδα αναγκών.Έχετε λύση το πρόβλημά του φαγητού,του νερού και γενικά όλων των βασικών αναγκών για την επιβίωσή σας.Λογικά περνάτε και την δεύτερή.Άρα το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς βρίσκετε στην Τρίτη βαθμίδα.Από εκεί και πέρα ο αριθμός μικραίνει.

Όμως αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό.Μέχρι σε ένα σημείο είναι και φυσιολογικό.Το αφύσικο όμως και το πλέον ανησυχητικό είναι ο μεγάλος αριθμός ατόμων που βρίσκονται κάτω από την δίκη μας βαθμίδα.Αυτός ο αριθμός τα τελευταία χρονιά έχει την τάση να αυξάνετε.Και δυστυχώς γίνεται αισθητό αφού εξίσου αισθητή είναι και η απουσία του Κράτους.

Μήπως είναι η ώρα να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες;Μήπως είναι η ώρα να κατευνάσουμε την αισθητή του ανικανοποίητου που μας διακατέχει και να δούμε κάτι παραπάνω από τα θέλω μας;

Δεν ξέρω ποτέ είναι η καταλληλότερη ώρα για μια τέτοια σκέψη.Πραγματικά αδύνατο να πω κάτι πάνω σε αυτό.Όμως σκεφτείτε ποσά άπλα πράγματά κάνετέ καθημερινά που άλλοι δεν έχουν την δυνατότητά ούτε καν να τα σκεφτούν.Και δεν το κάνουν όχι γιατί είναι ανίκανοι άλλα γιατί η σκέψη τους γεμίζει με κάτι που σε εμάς φαίνεται πολύ φυσιολογικό.

Digg Cull Buzz Bobit Digme

Asus Eee Vs Asus Eee

Φαινομενικά είναι δυο ίδιοι υπολογιστές.Όμως έχουν τεράστιες διάφορές και αυτό φαίνεται από την στιγμή που θα πατήσει κάποιος το power button.Μιλάω για το Asus Eee Windows Version και Asus Eee Linux Version.

Έτυχε πριν μέρες να παραγγείλουμε έναν από αυτά τα ωραία μηχανηματατακια.Επιλέξαμε να είναι με linux μιας και ήταν για προσωπική χρήση.Εγώ ει μουν Ηράκλειο όταν έφτασε ο πρώτος.Ο ξάδερφος μου από το τηλέφωνο που μου έκανε έμοιαζε να είναι πολύ ενθουσιασμένος,τόσο που δεν μπορούσε να μου περιγράψει ακριβώς το ποσό ωραία φτιαγμένη ήταν η διανομή linux που έτρεχε σε αυτό το μηχάνημα.

Όταν ήρθα κατάλαβα και μονός μου ότι ήταν κάτι παραπάνω από τέλειο.Έκανε πολύ γρήγορα boot και το περιβάλλον υιοθετούσε την φιλοσοφία των tabs.Δηλαδή δεν υπάρχει επιφάνειά εργασίας όπως την ξέρουμε στα Windows άλλα και στα Ubuntu.Υπάρχουν tabs με εφαρμογές που είναι ταξινομημένες κατά ομάδες.Ένα επιβάλλον αμιγώς ελληνικό.Όλα είναι κομμένα και ραμμένα να "παίζουν" τέλεια.Το κάλο δε,είναι ότι αναγνωρίζει και κάθε συσκευή που συνδέεται μέσω USB στον υπολογιστή χωρίς περαιτέρω ψάξιμο.Χαρακτηριστικό παράδειγμά ήταν το GPRS Modem της Wind οπού αναγνωρίστηκε με την μια.

Ο ξάδερφος μου είχε πει πολύ πριν το δω,"Αν ο κόσμος δεν ήξερε από λειτουργικά και έβλεπε αυτό ως μια Linux διανομή,είμαι σίγουρος ότι θα το λάτρευε".Όντως,μετά την εμπειρία μου άπλα συμφωνώ με τα παραπάνω και συμπληρώνω μονό μια φράση."Δεν θα το φοβόταν το Linux".

Ένα άλλο πλεονέκτημά του Asus Linux Version είναι ότι έχει και κονσόλα.Πατώντας το Ctrl+Alt+T εμφανίζετε το γνώριμο παράθυρο.Για οποίον ξέρει πέντε πράγματά από κονσόλα και apt μπορεί να κάνει παπάδες.

Μετά από αυτό,συμφωνήσαμε να πάρουμε άλλους 7 άλλα θα είχαν Windows.Μας ήρθαν μόλις δυο μέρες πριν.6 με αγγλικά Windows και ένας με Ελληνικά.Φαντάστηκα με ότι η εγκατάστασή μιας άλλης γλωσσάς είναι απλή διαδικασία.Αμ,δε.Είχαμε ξεχάσει ότι είχαμε Windows και όχι Linux.Όταν βρήκαμε το language pack και προσπαθήσαμε να το εγκαταστήσουμε φάγαμε μια φρίκη.Η έξυπνη Microsoft δίνει δικαιώματά μονό σε χρήστες της Professional Edition.Για αυτούς που έχουν Home τίποτα.Τελικά χρειάστηκε η βοήθειά ενός φίλου για να μας δώσει το κατάλληλο πρόγραμμά εγκατάστασής.MUI λέγεται.Το βάλαμε και ησυχάσαμε.

Βέβαια τα βάσανά δεν τέλειωσαν εκεί.Κατά την διάρκειά της εγκατάστασης του πακέτου της γλωσσάς έπρεπε να κάνουν 3 restart μέχρι να καταλάβουν ότι έπρεπέ να αρχίζουν να εμφανίζουν Ελληνικά.Και δώσε ένα restart μετά την εγκατάσταση,και ξανά άλλο ένα πριν μπούμε στον πινάκα έλεγχου,και ξανά άλλο ένα όταν πατήσαμε το κουμπί Apply.7 υπολογιστές επί 3 restart στο καθένα μας κάνουν 21.Σας πληροφορώ ότι στα πρώτα δυο καταλάβαμε ότι τα Windows καθυστερούν υπερβολικά τον Asus.Δεν είναι το καλύτερο λειτουργικό για αυτόν τον υπολογιστή.Έχει πάρα πολλές απαιτήσεις πράγμα που κάνει τον Asus να μοιάζει από τις πρώτες μέρες υπολογιστής 4ετιας.

Γενικά γεράζουν πρόωρα κάθε υπολογιστή.Άλλα αν υπάρχουν ακόμα άτομα που νομίζουν ότι έχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας,επειδή χρησιμοποιούν Windows XP ή ακόμα χειρότερα Vista,ο λόγος μου περισσεύει.

Digg Cull Buzz Bobit Digme